SEMINARUL „VALUL LUI TRAIAN. MOSTENIREA ROMANITATII ÎN STRATEGII DE DEZVOLTARE DURABILA”Muzeul National de Istorie a României anunta organizarea seminarului „VALUL LUI TRAIAN. MOSTENIREA ROMANITATII ÎN STRATEGII DE DEZVOLTARE DURABILA”, eveniment realizat în colaborare cu Muzeul de Istorie Galati si Asociatia ANTIQUITAS. Seminarul se înscrie în cadrul proiectului „STRATEG. Strategii defensive si politici transfrontaliere. Integrarea spatiului Dunarii de Jos în civilizatia romana” – proiect coordonat de MNIR – si are în vedere prezentarea rezultatelor cercetarilor realizate începând din 2007 pâna în prezent, din perspectiva rolului pe care vestigiile defensive antice reprezentate de Valul lui Traian îl pot avea în planificarea strategiilor de dezvoltare durabila initiate în parteneriat cu autoritatile locale. Seminarul care va avea loc marti, 2 noiembrie 2010, între orele 13.00, la sediul Muzeului de Istorie Galati.

Marturie exceptionala a trecutului dar aproape uitat de specialisti, autoritati si publicul larg, sistemul defensiv roman cunoscut sub numele de „Valul lui Traian” este un monument de importanta nationala, clasat în Lista Monumentelor Istorice, al carui viitor poate fi legat de o serie de strategii si proiecte de dezvoltare durabila în care valorile de patrimoniu cultural sa fie repere esentiale.

În contextul în care - în ultimele doua decenii - monumente similare din Europa, precum zidul lui Hadrian si valul lui Antoninus Pius (Marea Britanie), înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, au contribuit decisiv la dezvoltarea comunitatilor aflate în vecinatate, mizând pe conservarea si punerea în valoare a ansamblurilor arheologice mentionate, „Valul lui Traian”, este readus în atentia publica pentru potentialul sau deosebit ca vector de dezvoltare zonala.

În cadrul seminarului, specialisti din echipa proiectului STRATEG vor prezenta rezultatele cercetarilor recente legate de „Valul lui Traian”, dar si o serie de exemple similare din vestul Europei, punând accentul pe nevoia de cooperare, astfel încât autoritatile locale sa lanseze strategii de dezvoltare durabila pornind de la acest monument antic. Demersul, pentru moment singular în România, urmareste corelarea energiilor profesionale si civice în vederea realizarii unor proiecte comune, bazate pe ideea ca patrimoniul cultural national si protejarea sa nu sunt concepte abstracte, ci adevarate resurse pentru dezvoltare ce se pot constitui într-un model coerent, având la baza principiile utilizarii durabile a resurselor.

Seminarul va fi un prilej de a promova înca o data dialogul specialistilor cu autoritatile publice locale si publicul larg pentru acordarea unei atentii si mai mari protejarii patrimoniului cultural national precum si pentru a tine vie în atentia publicului importanta patrimoniului istorico-arheologic, accentuând ideea respectului si responsabilitatii active fata de valorile de patrimoniu cultural.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Sectia de Arheologie Preventiva - persoana de contact: dr. Ovidiu Tentea (mobil: 0757 034 072)

Sectia Educatie, Relatii Publice, Marketing si Organizare Expozitii - persoana de contact: Corina Bors (mobil: 0757 034 083) Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07/int. 1008, 1015, 1059; e-mail: pr.mnir@gmail.com.

web: http://www.mnir.ro si http://www.strateg.org.ro

MUZEUL DE ISTORIE GALATI

Persoana de contact: Costel Ilie (mobil: 0743 006 308)

Tel.: 0236 – 41.42.28; 0336 –10.67.62; Fax: 0236 – 46.07.97, 0336 – 81.98.52; e-mail: muzeuistoriegalati@yahoo.com, muzeografi.migl@gmail.com

en | ro